Amit a Gin&Tonicról tudni kell

Ha valaki nem gyakorlott gin fogyasztó, vagy a lakossági szórakozásra szakosodott intézményekben kóstolta csak a gin tonicot, annak jó eséllyel fogalma sincs milyen íze is van egy tisztességes gin tonic koktélnak. Pedig ebben az ital kategóriában sokkal több van, mint elsőre látszik. Ebben a koktélban ugyanis az a jó, hogy a több száz vagy inkább több ezer féle gin és tucatnyi tonic kombinációjával egészen más koktélokat lehet összehozni, nem beszélve az egyéb kiegészítőikről. Ennek ellenére mégis egy baromi egyszerű ital, hiszen alapvetően gin kell bele jég meg tonik de mindig van egy új kombináció amit meg tudsz kóstolni.

Mi az a gin?

Kezdjük az alapoknál. A hivatalos definíciót AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2019/787 RENDELETE a 20. pontjában tartalmazza, mi szerint a következőknek kell teljesülnie egy gin esetében:

  • A gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű etil-alkohol borókabogyóval (Juniperus communis L.) való ízesítésével állítanak elő.
  • A gin minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.
  • A gin előállítása során kizárólag olyan aromaanyagok vagy aromakészítmények vagy mindkettő használhatók, amelyek biztosítják, hogy annak ízében a borókaíz domináljon.
  • A „gin” kifejezés kiegészíthető a „dry” kifejezéssel, amennyiben a végtermék 1 literében megtalálható legfeljebb 0,1 gramm, invertcukorban kifejezett édesítőterméken kívül nem tartalmaz édesítésre alkalmas összetevőt.

Ezen kívül a desztillált gin és a London gin fogalmát is meghatározza ez a rendelet, amire később kitérünk. Tehát minden gin, ami 37,5 százaléknál erősebb és többségben van benne a boróka (juniper angolul).
Azért ez elég tág definíció és sok mindenre lehetőséget ad. Gin és gin közt a lényegi különbséget pont az összes olyan egyéb összetevő adja, ami nem a boróka. A világpiacon legalább 3000 különféle gin létezik.

A boróka egy örökzöld ciprusféle. Tűlevele van, gyakorlatilag egy fenyő, aminek az apró bogyóiból készül a gin. Ettől van a jellegzetes, domináns fenyő szerű illata és íze. A bogyója érett állapotban kék, kisebb mint az áfonya bár első ránézésre hasonlít, nem olyan édes. Mindenfelé mégsem érdemes borókát legelni, mert a kerti dísznövény verziója esetleg mérgező is lehet.

Hogyan készül a gin?

Alapvetően semleges gabonaszesz ízesítésével készül minden gin. A különbség abban van, hogy milyen eljárással és mivel ízesítik. Az ízesítésre ma már szinte minden elképzelhető gyümölcsöt, zöldséget és gyógynövényt felhasználnak az alap citromhéj narancshéj mellett levendula, bodza, grapefruit, mandarin, zeller, koriandermag, alma, rózsa, fahéj, angyalgyökér, kardamom, ánizs, yuzu, uborka, hínár, menta, szőlő, bambusz, tea stb…
Sok ginen a rajta levő szám (Roku, Monkey 47, Larios 12, Tanqueray No 10) például a benne levő egyéb ízesítő összetevők számára utal.

Hideg áztatás:
A legegyszerűbb módszer ha az alapként szolgáló finomszeszbe egyszerűen beleteszik a borókát és a többi ízesítésre szolgáló növényt (anglolul ezeket botanicalsnek hívják), majd 24-48 óra alatt kiáztatják és leszűrik. Viszonylag kevés gin készül kizárólag ezzel az eljárással, mert elég zavaros és nem átlátszó a végterméke. Ezt lehet variálni azzal, melyik összetevőket áztatják egyben vagy külön és mennyi ideig.

Desztillálás:
A desztillálás során a hideg áztatással nyert oldatot (macerátum) ledesztillálják. Majd vízzel a megfelelő alkoholfokra higítják. A Beefeaters például így készül. Itt is van több variáció aszerint, mit mivel áztattak és mit mivel együtt és hányszor desztillálnak le.


Vapor Infusion:
Ebben az esetben az alap szesz nem érintkezik közvetlenül az ízesítésre szánt növényekkel. A szeszt felforralják a tartály alján és az ebből keletkező alkoholgőz a felette levő szinteken elhelyezett egyéb adalékokon keresztül haladva fent lecsapódik, hogy újra folyékony halmazállapota legyen. Ezeknek a gineknek lágyabb, könnyedebb íze van, mint a simán desztillálással készülőknek. A Bobay Saphire gint például így csinálják, de a Caorunn is így készül.
Ezt is lehet bonyolítani azzal, hogy a párlat egy része desztillálással, egy része pedig ezzel a módszerrel készül, majd végül a kettőt összeöntik. Erre példa a Hendrics.

Vákuumdesztillálás:
Ez a legújabb módszer. A lényege az, hogy a desztillálást vákuumban végzik. Vákuumban az alkohol forráspontja alacsonyabb, ezáltal kevésbé főzi meg a hozzáadott egyéb növényeket, amitől frisebb íze lesz a ginnek.

London (Dry) Gin

Sok gin üvegén olvasható ez a felirat. Ez igazából az eljárást és minőségi kritériumokat takarja, amellyel ezek a ginek készülnek. Ilyen például, hogy nem lehet benne metil-alkohol (bár azért ezt reméljük a mai gyártók egyébként is teljesítik). Nem lehet színezni, a lepárlás után legalább 70 fokosnak kell lennie, az ízesítést csak desztillálás útján lehet hozzáadni, amihez ezután adnak ízesítést az kívül esik a kategórián. Csak növényi alapanyagokat lehet ízesítésre használni (gymölcsöt vagy például gombát nem). Ezen kívül a gin “dry” azaz gyakorlatilag nem tartalmazhat hozzáadott édesítőt, cukrot.
Ezzel szemben viszont nem kell Londonban készülnie.

Néhány jó választás: Sipsmith, Hernö, Beefeater 24, Tanqueray No. 10, Plymouth, Bulldog

Újhullámos ginek

Ezek a ginek azok, amelyek nem esnek a London Dry Gin kategóiájába. Éppen ezért sokkal izgalmasabbak és változatosabbak tudnak lenni, némelyik már súrolja a gin kategóriát is. Gin lévén a domináns íz azért továbbra is kötelezően a boróka. Nagyjából 20-25 éve kezdtek bejönni, de az utóbbi 10 évben berobbant a gin gyártás. A gyártók is kísérleteznek már az intenzívebb ízesítésekkel (uborkás Hendricks, áfonyásabb Brockmans, narancsos Tanqueray Flor de Sevilla), pink ginekkel, egyebekkel.

Néhány jó választás: Roku, Malfy con Rosa, Tanqeuray flor de Sevilla, Ki No Bi, Nolet’s, Aviation, The Botanist, Hendrics, Drumshanbo Gunpowder, Caorunn.

Magyar ginek

Itthon is van néhány gin manufaktúra és hazai termék. Ilyenek az Opera, Agárdi, Öreg, Búzavirág vagy Pipacs. Sajnos árban a nagy külföldi márkák prémium termékeit is verik, ízben pedig nem feltétlen, bár ez ízlés kérdése. Megkóstolni mindenképp érdemes, hogy kiderüljön abban az árban jobbat is lehet-e kapni. Az Opera egyébként elég sok díjat begyűjtött már nemzetközi porondon.

A Gin&Tonic eredete és elkészítése

A koktélt a britek “találták fel” a 19. század közepén. A brit hadsereg problémája Indiában (brit gyarmat) a malária volt. A vízben feloldott cinchona fa kérge – amely kinin tartalmú – közismerten jó volt malária ellen, viszont borzasztó íze volt önmagában. Ezért cukorral és a skorbutra adott citrommal itták meg, ez volt az indian tonic. A gint ugyan orvosi javaslatra is adták, de valószínűleg az Indiában állomásozó brit katonák egyébként is itták volna. Ezt a tonikba egyszerűen beleöntve elég gyorsan népszerű ital lett.

Vannak ginek, amelyeket magukban vagy jéggel is érdemes inni, de sok van ami kifejezetten koktélban érvényesül.

A koktél elkészítése általában végtelenül egyszerű. Rakd tele a poharat nagy jégkockával, adj hozzá 4-6 cent gint és ízlés szerint 1-2 deci tonikot. Az arány valahol az 1:2,5 és 1:4 között ideális. Ízesíteni és díszíteni többnyire citrommal szokás, persze vannak ginek amit mással. Pl Henrics amit uborkával, Caorunn amit almával, de van amit grapefruittal vagy áfonyával, rózsaborssal.

A tonikok

A tonik ugyanolyan nagyon fontos összetevője a koktélnak és alapvetően meghatározza milyen lesz. Bár elsőre egy édes, cukros löttynek tűnik mint mondjuk a Sprite, a valóságban tonikból nagyon sokféle létezik. Amivel leginkább a szupermarketben találkozunk egész más, mint egy prémium tonik. Az olcsóbb kommersz tonikokat érdemes kerülni, ha az ember egy jó gin&tonic koktélt szeretne. Ezekkel ugyanis inkább csak elrontani lehet a gint.

A prémium tonikok közül a Fever Tree illetve Fentimans a leggyakoribb (de J.Gasco, Peter Spanton, Double Doutch, Frankilin is mind pérmium kategória), ha valamelyik van egy bárban, akkor jó helyen jársz. Ezeknek is több tucat változata létezik, mindegyik más és más ízvilággal, amikkel érdemes kísérletezni. Sajnos árban ezek jóval a Coca Cola jellegű üdítők szintje felett vannak, egy 2 decis üveg 500Ft körül van boltban. Ha költséghatékonyabb, de mégis vállalható tonikot keresel, akkor a Schweppes tonikot válaszd és ne a Kinley-t.

Végszó

Amint látszik, ginből legalább olyan népes a választék mint a whiskeyk, rumok terén. Ha otthon egyszerűen elkészíthető, de mindig épp a hangulatnak megfelelő koktélt keresel, a gin tonic tökéletes. Gyűjtése hobbinak költséges lehet, bár a nagytöbbség a 10 ezer Ft alatti kategóriába tartozik. A gyakoribb gineket egy bárban is meg tudod kóstolni, hogy eldöntsd innád-e otthon is. Cheers!