Tényleg szerelembe esnek-e a nők egy jó szex után?

A nők sokkal bonyolultabban működnek szexuális szempontból mint a férfiak. Van amelyik nő képes érzelemmentes szexre, van akinél a kettő valamilyen szinten mindig együtt jár. Sok férfi tapasztalta már azt, hogy bár a kapcsolat érzelemmentes “barátság extrákkal” jellegű kapcsolatnak vagy egy éjszakának indult, mégis az addig semleges hölgy az első jó szex után elkezd másként gondolni a kapcsoltra és elkezd kötődni. Sőt erről a jelenségről nők is beszámolnak, sok esetben úgy, hogy maguk sem tudják megmagyarázni miért is kötődnek a partnerükhöz. Létezik-e ez a jelenség és ha igen hogy működik és mi ennek az oka?

A válasz a hormonokban keresendő. Úgy hívják a legfontosabbat, hogy oxitocin. Ez a hormon férfiakban és nőkben is megtalálható és a kötődésért, érzelmekért felelős. Jelen van szex közben, a szerelemben, de szüléskor és az anya-gyermeke kötődésben is fontos szerepet játszik. Orgazmus alatt mind a férfiakban, mind a nőkben megemelkedik ennek a szintje, nőknél valósággal az egekbe szökik.

Oxytocin

Mi történik a nőkkel orgazmus közben?

Orgazmus alatt tehát a nőkben hirtelen megemelkedik az oxitocin, ami miatt sokkal inkább alakul ki kötődés, mint például a szexmentes randizás során, ahol az oxitocin szint csak hosszú idővel emelkedik. A nők egy része épp ezért sokkal nehezebben választja szét az érzelmeket és a szexet .Ez nem azt jelenti, hogy szerelembe esnek az első jó szextől, de a bizalom és valamiféle kötődés alakul ki bennük. A nők orgazmus után ezért is éreznek késztetést inkább a beszélgetésre és néha be nem áll a szájuk, valamint a szexuális motivációjuk is kevésbé csökken. Viszont a kötődés részükről a monogám kapcsolatot preferálja.

Mi történik a férfiakkal orgazmus közben?

A férfiak miért működnek másképp és miért képesek érzelemmentes szexre? Az oxitocin hatását az ösztrogén (női nemi hormon) erősíti fel, ami a férfiakban sokkal kisebb mennyiségben van jelen. Ellenben a tesztoszteron blokkolja, ami viszont nagymértékben van jelen a férfiakban, hiszen ez a férfi nemi hormon. Férfiaknál egy másik hormon is szerepet játszik, ez pedig a vasopressin, ami a szexuális motivációért is felelős. A vasopressin és a tesztoszteron szint is lecsökken orgazmus után, ezért a férfiak kajára és alvásra vágynak leginkább és elfogy a szexuális motivációjuk az aktus után. Ezért fordulhat elő az is, hogy oxitocin és érzelmek híján, tesztoszteron híján és szexuális motiváció híján egyszerűen seggfejek és nem foglalkoznak a nővel. Szóval biokémiai magyarázat van rá. Egyrészt tehát az oxitocin nem fog ki a férfiakon, másrészt orgazmus alatt a felszabaduló dopamin (boldogsághormon) inkább jutalomként funkcionál mintsem érzelmi kötődést alakítson ki. Ezért a férfiakat a szexben a jutalomközpont ingere jobban hajtja.

Konklúzió

A nőknek ez a működése egy kétélű fegyver. Egyrész egy jó perfomansz az első kiharcolt éjszakán előre lendíthet a kiszemelt hölgy megszerzésében akkor is ha épp nem kimondottan vonzódott eddig. Ha igazán jó szexben van része, jó esély van rá, hogy elkezd érzelmileg is belemenni a kapcsolatba és megtetszik neki ez a program is mellette. De instant szerelemre azért nem kell számítani és nem pótolja a többi kvalitást.

Másrészt vissza is üthet, ha egykét éjszaka után a hölgy többet szeretne és lelki problémákat okoz hogy valahogy kezelni kell ezt. Vagy ami rosszabb, a férfi ezt felismerve és kihasználva játszadozik a nővel, amitől egy teljesen rossz kapcsolatban akár évekig, akár házas férfi mellett is képesek tengődni.