Seiko 5 Sports: kapudrog a mechanikus órák világába

Azt mondják minden férfinak kell, hogy legyen egy komoly órája. De mitől lesz komoly egy óra? Az árától? Hol kezdődik egy jó óra? Egyáltalán melyik márka számít jónak? Órabuziknak ezekre a válasz valószínűleg kézenfekvő, de talán egy átlag férfinak nem. Pedig az órák világa egy olyan témakör, amit érdemes megismerni.

Ha valakit részletesebben érdekelnek az órák, ezrével talál youtube csatornákat, blogokat, magazinokat a témában. Éppen ezért a működésükről, tulajdonságaikról most nem fog részletesen szó esni. Utánaolvasni mindenkinek házi feladat. Amiről viszont ez a cikk szólni fog, az egy óragyártónak – ez a Seiko – egy új modell sorozata, azon belül is a Seiko 5 Sports. És arról, hogy miért egy nagyon jó hír, hogy ez kijött és miért lehet egy nagyon jó választás annak a célcsoportnak akinek ez a cikk szól. De kinek szól ez a cikk? Az órás ismeretekkel még nem rendelkező, első valamire való órája után kutató, fiatalabb olvasóknak akik nem tudnak milliós vagy több százezres összeget szánni egy órára, viszont céljuk hogy órás értelemben is egy korrekt darabot vegyenek. Erre egy javaslat a Seiko 5 Sports modellek egyike. Nyilván ezer más óráról és márkáról is lehetne írni ami esetleg szintén jó jelölt lehetne, vagy olcsóbb vagy valamilyenebb. Ettől függetlenül, ez a modellsorozat megfontolásra érdemes.

Mik egy óra klasszikus értékei?

Az órabuziság a férfiak hobbija. Ezt nagyjából kijelenthetjük. Az órádat nagy valószínűséggel nem egy nő fogja megnézni a kezeden, hanem egy másik férfi. Vagy legalábbis információt ő fog belőle leszűrni. Ha egy órák világában járatos férfi ránéz egy másik férfi órájára, nagyon sok dolgot megtudhat belőle. Ezért nagyon kifejező tud lenni, hogy mit viselsz a kezeden és miért azt. A nők leginkább csak azt állapítják meg róla, hogy tetszik-e nekik, fénylike-e és hogy valószínűleg drága volt, esetleg valami közismert óramárka (Rolex, Breitling,…) vagy divatmárka darabja (Armani, Boss, MK,…) ergo biztos drága.

Ezzel szemben te sok mindent ki tudsz fejezni azzal, mit viselsz a csuklódon. Analóg vagy digitális, mechanikus, automata vagy kvartz. Milyen márka, melyik országból, milyen stílus (búvár, dress watch, pilot, …). Az adott márkának, vagy modellnek milyen múltja van. Hogyan készül, mik a paraméterei. Milyen szíjat viselsz hozzá. Ki visel még ilyet.
Rengetek olyan klasszikus óra van, ami filmekben megjelent, híres emberek hordták, űrhajósoknak fejlesztették, netán a Holdon is járt a modell. Különleges katonai egységek viselik, búvárok, pilóták kedvelt darabja, sporteseményekről ismert.
Nyilván milliós összegekből sokkal magasabb presztízsű órát tudsz választani és sokkal többféle valamire való szerkezetet találsz. A kihívás inkább az, hogy elfogadható áron találj olyat, amivel azonosulni tudsz, megéri számodra az árát és horológiai szempontból is vállalható, igazi óra. Itt a Daniel Wellington például azonnal kiesett.

Mechanikus automata szerkezet

Először is, az igazán értékes órák között nem mind mechanikus, vannak kvartz szerkezettel is ikonikus darabok vagy több százezer forintért kapható példányok (Mondjuk egyes Omega Seamaster-ek). Egy stílusos férfinak viszont szerintem egy klasszikus mechanikus szerkezetű órája nem árt ha van. A nehézség az, hogy a Daniel Wellington – MVMT – The Fifth kínai fröccsöntött vonalon edződött közönségnek egy automata óra drága. De még egy Police – Fossil pláza portfólióhoz képest is. Jó automata órát 100 ezer Ft-os ár alatt találni nem olyan egyszerű mint a fent említett márkákból.

Egy automata mechnikus óra tulajdonságai közé tartozik, hogy többnyire nem pontos. Nagyon nem. Napi 20 másodperces pontatlanság is bőven belefér és nem ritka még a középkategóriában sem. Emellett még le is áll, ha nem foglalkozol vele napi szinten. De pont ez a szépsége is, hogy Te egy többszáz darabból álló analóg valamit hordasz a kezeden a mai digitális világban, amivel törődni kell és lelke van. Viszont legalább nem kell benne elemet cserélni soha.

Miért a Seiko, miért a 5?

A Seiko átlagos emberek számára nem képvisel valami nagy presztízst, nem is merül fel óraválasztás közben mint opció. Pedig a Seiko múltjával egy Michael Kors vagy Tommy Hilfiger nemigen tud versenyezni. A Seikot 1881-ben alapította Hattori Kintaro, japánban, Tokió központjában. A céget ma is Kintaro ükunokája vezeti. Tehát ha valaminek van történelmi múltja és öröksége az órás kultúrában, akkor az a Seiko.

Többek közt a világ első kvartz óráját is a Seiko dobta piacra 1969 Decemberében elindítva ezzel az óraforradalmat.
Egy szintén nevezetes momentum a Seiko történelméből a Grand Seiko modell, ami a márka legfelső kategóriás luxus modellje. Ezt 1960-ban azzal a céllal hozták létre, hogy a világ legpontosabb óra legyen, megverve ezzel az összes akkor svájci óragyártót.

A Seiko 5 sorozat a belépő automata sorozata a cégnek, már több mint 50 éve gyártják. A nevét az öt meghatározott alapértékről kapta:

  • automata szerkezet (azaz mechanikus és tölti a mozgatás)
  • nap és naptár egy ablakban megjelenítve
  • vízállóság
  • süllyesztett korona 4 óránál (ez eltér a leggyakoribb 3 órás pozíciótól)
  • strapabíró tok és fémszíj

A világon talán a legolcsóbb és legjobb ár/érték arányú automata szerkezete. Céljuk anno az volt, hogy a fiatalabb korosztályt is egy elérhető árú órával célozzák meg. Kivételesen strapabíró és jó értelemben véve igénytelen. 5 évente kell szervizelni, de nem ritka hogy valaki 10 év alatt sem viszi el. Többszáz féle modell kapható ebben a sorozatban. Igazán neves és jellegzetes része a Seiko történelmének.

Miért Seiko 5 Sports?

Ebben az új modellcsaládban nagyon sok dolog egyesül, ami ideális választássá teszi. Azt hogy miért van öröksége annak hogy Seiko márka és 5 családba tartozik már láttuk. A dizájn amit a modellcsalád megkapott egy nagyon nagy búvár óra ikon a Seiko SKX modell dizájnja.

Az eredeti SKX007 és SKX009

Ez a búvárórák VW Bogara. Rettentő népszerű, ismert és már nem gyártják. Ennek az ikonikus modellnek valamilyen szintű utódlása ráadásul a 5 vonalba ágyazva a Sports sorozat. Ezzel is az a nem titkolt célja a Seikonak, hogy a fiatalabb közönségnek is vonzóvá és elérhető árúvá tegyék az automata órákat.

Az új sorozat SRPD55K1 darabja, ami a régi jól ismert SKX007 kinézetét kapta
A Pepsi dizájn SRPD53K1 az új sorozatból, ami az előd SKX009 kinézetét kapta

A modellek

27 modell készül belőle 5 kategóriába sorolva: Sprots, Suits, Specialist, Street és Sense. Mindenféle célra találni közte megfelelő kialakítást. A szerkezete előrelépés a 7S26-os SKX -ből ismert bevált szerkezethez képest. A középkategóriában használt 4R36-ot kapta meg ami a 7S26-nak egy továbbfejlesztett változata.

Itt megtekinthető a teljes kollekció: https://wornandwound.com/the-seiko-5-sports-collection-relaunches-with-27-new-divers/

A tok hátoldala átlátszó, így a szerkezetet is láthatjuk amikor a rotor épp nem takarja el.

Öltönyhöz, sporthoz, fiataloknak, fém szíjjal, Nato szíjjal, kaucsuk szíjjal, full fekete, SKX007 dizájn, SKX009 dizájn, SKX013 dizájn, Rolex Hulk-hoz hasonló, Omega Seamasterhez hasonló konfigurációban is kapható. A nehézség az, hogy csak egyet válasszon ki az ember. Én most egyet fogok kiemelni, ami öltönyhöz is megállja a helyét, sportos is ha kell. Felfele és lefele is lehet öltözködni vele.
Ez pedig az SRPD51K2 modell ami sötétkék NATO szíjjal jön. Kicsit hasonlít a kék számlap és lünetta miatt a Longine Hydroconquestre, az Omega Seamasterre és talán a Rolex Submarinerre is.

És az ára?

Jelenleg itthon 95.000Ft – 115.000 Ft között van kiviteltől függően. Elsőre talán soknak hangzik, de automata szerkezetek között ez nem számít annak. Valójában egy alsó középkategóriás mobiltelefon ára. Nem nagyon van semmi ami ezzel modellcsaláddal versenyezni tudna a kategóriájában.