A könyv amit el kell olvasnod, ha alkoholista újságíró akarsz lenni: Rumnapló

Ez a könyv egy életérzés és emellett klasszikus férfiolvasmány a tartalmát, íróját és körülményeit tekintve is. A megfilmesített verzióban Johnny Depp játssza a főszerepet. A Rumnaplót (The Rum Diary) Hunter S. Thompson írta, és érdekessége, hogy 1959-ben 22 évesen kezdte el írni, de csak 1998-ban adták ki, miután Johnny Depp megtalálta az író pincéjében a kéziratot.

Hunter s Thompson egy amerikai újságíró volt, 1937-ben született, a gonzó újságírás megteremtője. Életéről sokat elmond, hogy2005-ös öngyilkosságát követően hamvait egy ágyúból lőtték ki tűzijáték kíséretében. A leginkább ismert kultikus műve a Félelem és reszketés Las Vegasban, amiben szintén Johhny Depp alakítja az újságírót.

A Rumnapló egy életrajzi ihletettségű könyv, az 50-es 60-as években játszódik, főszereplője Paul Kemp egy kiégett alkoholista amerikai újságíró, aki Puerto Ricóba megy dolgozni, ahol egyébként maga Thompson is dolgozott 1960-ban egy ideig. Kemp túrája pillanatok alatt meredek zuhanórepülésbe csap át, miután elhelyezkedik San Juan angol nyelvű napilapjánál, és nekilát, hogy halálra igya magát. A szigeten ez pofonegyszerűnek tűnik, hiszen a rum alig drágább, mint az ivóvíz, és mindig akad kivel inni.

A szerkesztőség lecsúszott piásokból, megrögzött naplopókból és eszelős zugfirkászokból áll, akik bármit megtesznek, hogy ne kelljen melózniuk. Nem csoda, hogy balhé balhét követ, a srácok egyre többször keverednek összetűzésbe a helyi erőkkel és a rendőrséggel. És hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, Kemp viszonyt kezd az egyik haverja barátnőjével. A film egyébként ezen a ponton eltér a könyvtől némileg.

A könyv olvasása közben A Californication Hank Moody-ja villan be egy kicsit. Pont ugyanannyira kedve támad az embernek piálni több napos ruhában, azt csinálni amihez kedve van és szarni a világba, miközben sportkocsival csapat. Van egy feelingje az egész sztorinak a 60-as évek amerikájával, Puerto Ricójával, az izzadtságszagú rumban úszó éjszakai lealjasodással és balhékkal, miközben egy jó nő is a képben van.

Mindenképp megéri elolvasni a könyvet, megnézni a filmet és megkóstolni a rumot.