Sablon élet helyett tervezz sajátot

Legtöbb ember valamiféle készen kapott sablon szerint, nevelésből, környezetből, külső elvárásokból származó minta szerint, vagy társadalmi elvárások szerint alakítja az életét. Végezd el az iskolát, menj egyetemre, legyen egy fix munkád 8-tól 5-ig. Házasodj meg, vegyél házat, vegyél kocsit (1.6 családi kombit), legyenek gyerekeid. Dolgozz 40 évet a mókuskerékben, takaríts meg, menj nyugdíjba 65 évesen, próbáld a maradék pár évet eltölteni valahogy. Ne csinálj semmi hülyeséget! Vagy nagyjából ehhez hasonló.

Karrierben, párválasztásban, autó, lakás, életvitel kiválasztásában is racionális érveket, külső elvárásokat, szülői elvárásokat elégítünk ki.
De ki tudja valójában erre van-e szükségünk?

Lehet, hogy legtöbben egészen jól elvannak ezzel. Meg sem tudják különböztetni, hogy  a társadalmi konvenciók szerint élnek, vagy a saját életüket élik, annyira összemosódik a kettő mire az ember elhagyja a 20-as éveit.

Önismeret

Hogyan tudod megállapítani, hogy vajon veled mi a helyzet? Ha jó önismerettel rendelkezel, figyelsz arra mik a belső gondolataid és nem nyomtad el őket hogy megfelelj az elvárásoknak, akkor szerencséd van és magadtól is rájössz.  Valószínűleg, ha mindent úgy teszel, hogy az megfelelő, nincs benned frusztráció mit gondol a környezeted, de úgy érzed, hogy valami hiányzik, unalmasnak találod az életed, vagy a jövőképed, akkor nem azt az életet éled ami boldoggá tesz.

Ha viszont nem vagy ennyire tisztában önmagaddal, akkor egy önismereti utazással kell, hogy kezdd a jövőd megtervezését. El kell gondolkodnod, mindazon, hogy vajon mindentől függetlenül mit tennél, hogyan élnél, mitől lennél boldog, mik az életcéljaid. Meg kell próbálnod lehámozni azt ami csak a külső vagy belső elnyomás miatt van benne.

A helyzet az, hogy legtöbben csak részei a gépezetnek, és külső szemlélői a saját életüknek. Sodródnak az árral, az őket ért hatásokra a társadalmi elvárások szerint reagálnak, de nem aktív alakítói annak. Ennek felismerése már egy nagyon nagy előrelépés. És vannak a lázadók, céltudatosak, kreatív elmék, akik valamilyen behatás, neveltetés vagy épp annak hiánya miatt nem szorultak be keretek közé. Náluk a társadalmi minták a prioritási listán az önmegvalósítás alá férnek csak be.
Mindegy ki melyik csoportba tartozik, a mátrixon kívüli élet előbb vagy utóbb kikényszerít a komfortzónából, rizikós döntésre, a racionális elme elnyomására kényszerít. Ez nem jelenti a szokásos sztereotípiát, hogy mondd fel az unalmas állásod és utazd egy hátizsákkal körbe a világot. Nem jelenti azt sem, hogy valakinek ne lehetne az kielégítő élet, hogy egy irodában érdekes munkát végez aztán hazamegy a családjához és mintaférj. A lényeg az, hogy a belső hanggal összhangban élj, tudd megfigyelni és megismerni önmagad, a te döntésed legyen mennyire akarsz megfelelni a külvilág elvárásainak.  Így hozd ki a maximumot és a legteljesebb életet a hátralevő idődben, mert a tudomány mai állása szerint csak egy élettel tud mindenki gazdálkodni, ezért nem érdemes mások életét élni ezalatt.

Leggyakoribb kifogások és hátráltató tényezők

“Majd, ha lesz elég pénzem”

Ez a legnagyobb klasszikus. Sokszor egyenlőségjelet teszünk a kívánt élet és az anyagi gazdagság elérése között és arra várunk hogy egy lottónyeremény után aztán már tényleg azt az életet fogjuk élni amit elképzeltünk. De az igazság az, hogy sokszor konkrét elképzelés sincs, csak a sztereotípiák másik véglete az életfogytig tartó utazás, luxus, sportkocsik, jó csajok, rock’n’roll. A jövő megtervezéséhez, célok kitűzéséhez, önismerethez és az első lépésekhez, különböző területeken való fejlődéshez pedig valószínűleg nincs szükség jelentős bevételekre vagy fizetésemelésre.

“Várok a megfelelő pillanatra”

Ez is nagyon népszerű és kockázatkerülő magatartás. De a helyzet az, hogy sosem lesz megfelelő a pillanat. Leginkább pont a várakozás és a cselekedet hiánya miatt. De az élet sok előre nem látható fordulatot produkál, azért jobb agilisan mindig alkalmazkodni és nem várni a tökéletes csillagegyüttállást. Kockázat nélkül nincs haszon.

“Inkább a kényelem és a biztonság mint az izgalmas de kockázatosabb, tartalmasabb élet”

A hibázástól, kudarctól, mások véleményétől való félelem szintén nagy hátráltató tényező nem csak a privát életben de a munkahelyi előmenetelben is. A jó vezetők mernek döntést hozni, és kudarc esetén felelősséget vállalni, újra megpróbálni. Előfordulhat persze hogy van olyan akinek a kényelem és biztonság a teljes élet definíciója eredendően, de valószínűleg ez a ritkább.

“Nyilvánvaló dolgok és a megszokás”

Vannak olyan dolgok, amelyeket eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vagy feltételezni, hogy máshogy is lehet, mert mindenki úgy csinálja. Think outside of the box.

“Mások életét éled”

Példaképek, erősebb jellemek, karizmatikus személyiségek a környezetünkben akadhatnak (szülők, testvér), akik általunk vagy a külső normák által sikeresebbnek vannak titulálva, elismertebbek mert jobban megfelelnek. Vagy épp annyira kilógnak a sorból és hasonlítanak egy idealizált képre, hogy az ő álmaikat kezdjük el követni a sajátunk helyett, hogy megfeleljünk nekik. Lehet ilyen karrierben is, megfelelés kényszer a főnöknek. Ez egy olyan dolog, amin adott esetben sokat kell dolgozni, helyes önértékelés és önismeret, megfelelő mennyiségű magabiztosság, céltudatosság, saját kitűzött célok és sok egyéb szükséges.

“Túlzott racionalitás én önmérséklet”

Konfliktuskerülés, érzelmek helyett a túlzott racionalitás is gátja lehet annak, hogy meghozz döntéseket, és eljuss A-ből B-be.

A tervezés

“Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart” – Seneca

Először is tisztában kell lenned azzal mit szeretnél elérni, milyen életet akarsz élni, 5, 10, 20 év múlva. Mindegy milyen időtávra tervezel, de kell, hogy kristálytisztán tudd mi a célod. Menet közben ez még alakulhat ahogy múlik az idő. Ahhoz, hogy tud mit is akarsz, lehet hogy idő kell. Lehet, hogy egy hétvégét “magaddal” kell töltened, hogy kitaláld, lehet hogy sokkal többet.

Írd le!

Találd ki, és írd le hogyan képzeled el egy napodat a jövőben. Milyen anyagi helyzetet, párkapcsolatot, egészséget, fizikumot, külsőt, stílust, családot, házat, lakhelyet, kocsit, karriert, életvitelt, képességeket, tudást szeretnél. Írd le, hogy ehhez képest most hol tartasz. Ezután próbáld meg lebontani részcélokra, éves, havi, heti szintre. Majd ezt fordítsd le konkrét akció tervre ahogyan elérheted őket a különböző területeken. Például ha jobb fizikumot szeretnél, vagy megtanulni egy új nyelvet. Ezen kívül írd fel azokat a dolgokat is, amik most részei az életednek, de a jövőben nem lesznek, és az akció tervben azt, hogyan fogsz megválni tőlük. Ilyen lehet akár egy rossz párkapcsolat is vagy egy kizsákmányoló munkahely. Mondani könnyebb, mint kivitelezni. Hosszú időbe is telhet. Elképzelhető, hogy mentorra is szükséged lehet, aki nem a manapság divatos pár hét alatt elvégzett nulla tapasztalattal rendelkező coach. Egyes  célokhoz hosszabb kutatómunka is szükséges, aminek során folyamatosan csiszolod a tervet. Például ha egy vállalkozást szeretnél felépíteni. Használhatsz inspirációnak fotókat, instagramot, blogokat, vlogokat. Már eleve, az önismereted fejlesztése és a céljaidon való gondolkodás egy hasznos tevékenység, ha eddig ezt elhanyagoltad. Viszont, ha majd megvannak a céljaid, azt is tudni fogod menet közben, hogy mi az ami szolgálja őket és mi az, ami hátráltat. Esetleg ki az. Sokkal céltudatosabban tudod tölteni a napjaidat és sok olyan reggeled lesz, amikor úgy kelsz fel, hogy tudod, aznap is tudsz valamit tenni értük, akár egy átlagos munkanappal is. Mellesleg a nők is jobban vonzódnak egy olyan valakihez, aki tudja mit akar. Minden téren.

business planner

Időzítés

Ha megvan egy havi, vagy heti terv, esetleg tényleg nagyon konkrét lépések is vannak benne, egy naptárban vagy task management programban vezetheted is. (Az Asana például nagyon jól használható erre). Ezen kívül vizaulizálhatod is a haladást. Minden héten felrajzolhatod egy szmájlival, konkrét tényekkel, egy képpel, fotóval, színnel a roadmapedre, mit tettél az ügy érdekében, hogy fejlődj valamelyik területen.Sokat segít a célok mihamarabbi elérésében, és a határidőid betartásában, ha tisztában vagy azzal mire megy el a szabadidőd (feleslegesen).

Hogyan menj végig a terven? Hogyan maradj motivált? Hogyan legyen önfegyelmed és kitartásod? Hogyan kezeld a nehézségeket? Ezek önmagukban is megérnek egy-egy bejegyzést.