Oxford vagy Derby? Amit az alkalmi cipőkről tudni érdemes

A nők állítólag egy férfin először a cipőt nézik meg. Nem tudom ez a valóságban mennyire igaz, de jobb nem játszani a tűzzel. Ha eddig nem foglalkoztál a cipőiddel, csak megvetted ami kb jól néz ki és kényelmes, akkor ezután a cikk után teljesen más szemmel fogsz ránézni bármelyik üzlet kirakatára és a metrón melletted munkába igyekvő urakra is. A férfi cipőknek is vannak jól meghatározott típusai és sajátosságai, amivel célszerű tisztában lenni, hogy elkerüljük az ízléstelenséget és stílusosan öltözzünk.

Oxford vagy Derby?

Az alkalmi fűzős cipők alapvetően két típusba sorolhatók. Oxford és Derby. Az alapvető különbség a kettő között az, hogy az Oxford esetében a fűzős rész a cipő alsó része alá van varrva, míg a Derby esetén szabadon áll és fölé van varrva.

Oxford

A két típus közül ez a formálisabb, elegánsabb megjelenésű. Elsősorban öltönyhöz ajánlott a sztenderd fekete, magasfényű kivitel. Ezt nem nagyon hordjuk máshoz. De farmerhez is hordható kivitelű oxford is létezik más anyagból színben, díszítéssel. Például egy sötétbarna velúr oxford cipő egy indigókék slim farmerrel teljesen oké.

Létezik olyan kivitel is amin nincs az orr részen az úgynevezett cap, így az egész felső rész egy darabból van kialakítva. Ez egy különösen elegáns változat.


Derby

Nyitottabb és lazább megjelenésű mint az oxford. Inkább a casual vonalat képviseli. Jól lehet kombinálni farmerhez, szövet nadrághoz de öltönyhöz is kiváló választás.

Az orr kialakítása itt is lehet többféle, a képen látható szív alakú,  egyszerű cap toe vagy a sima díszítetlen orr.

Az orr formára is lehet többféle, kerek, szögletesebb vagy hosszított. Kocka orrú és a hosszú orrú cipőt azonban inkább a divatbakik közé soroljuk, jó ízlésű ember olyat nem vesz fel.

Brogue

A brogue (ejtsd: brúg) nem teljesen külön tipus, de így szokás emlegetni. Inkább egy díszitési forma. Lényege, hogy a cipőn kis lyukakkal perforált minta található, de maga a cipő lehet Oxford vagy Derby is. Több fajtája is van, attól függően mennyi minta található rajta (quarter brogue, semi brogue, full brogue) Az ilyen stílusú cipők inkább farmerhez valók mintsem öltönyhöz.

Double monk

Ez a csatos cipő, méghozzá a dupla csatos. Magyarorzágon az utóbbi 2-3 évben lett divatos és elfogadott. Öltönyhöz, farmerhez, chinohoz, szövetnadrághoz is tökéletes választás. Zokni nélkül hordva igazán menő és stílusos.

Loafer

Ez a bebújós cipő. Nincs benne fűző és van sarka (ebben különbözik a moccasintől, aminek nincsen). Nyáron jó kiegészítője egy öltönynek, de hordható farmerhez és szövetnadrághoz is. Nem nagyon hordjuk zoknival, azt meghagyjuk Michael Jacksonnak.

Chelsea csizma

Klasszikus és népszerű férfiak és nők körében is. Ismertetőjele a gumis rész az oldalán. Farmerhez jó választás, de öltönyhöz is hordható megfelelő körültekintéssel a megfelelő fényes bőrből készült darab. Létezik mindenféle színben és bőrből.

Chukka

Két darab bőrből összeállított csizma 2 vagy 3 lukkal a fűzőnek. Öltönyhöz nem illik, de farmerhez és különféle szövet nadrágokhoz jól passzoló típus.