Moment Anamorphic Lens: Mozifilmes felvételek iPhone-al

Az instagramos állított videók, a hipszterek, travel influencerek és vloggolás világában már gyakori igény, hogy a teljes munkafolyamatot felvétellel vágással és publikálással egyben a mobilon lehessen megcsinálni. Ne kelljen magadnál hordanod egy komplett törékeny objektívekkel megpakolt DSLR gépes táskát. Csak előkapod a mobilt bárhol menet közben a zsebedből  és megcsinálod az anyagot. Szinte profi minőségben. A mobilos filmezésnek egy másik előnye azon kívül, hogy nem kell cipelni eszközöket az, hogy a kiegészítők a profi nehéz cuccokhoz való kiegészítők töredékébe kerülnek és sokszor nagyon hasonló szintet hoznak használhatóságban. Ilyenek a különféle mobilos gimbalok például (Dji Osmo Mobile 2).

Persze kompromisszumokat kell kötni. A felbontással nincs baj mert a 10 megapixelek világában már régen mozifilmes képfelbontást lehet produkálni a videókon is. Viszont a mobilba épített objektívek fix látószöge eléggé behatárolja a látványvilágot. Erre válaszul érkezett a mobilok objektívjei elé rakható kiegészítő objektív vagy előtétlencse, amit többféle gyártó is gyárt különféle minőségben és kivitelben.

Az egyik ilyen gyártó a Moment, akik arról híresek, hogy a minőség az elsődleges szempont náluk. Ennek megfelelően nem is kimondottan olcsók a kiegészítőik. Eddig is létezett már széles látószögű 18mm-es objektívjük, méghozzá több verzióban is. Így a fotózáshoz és filmezéshez felhasználva meglepően professzionális látványt lehetett már eddig is produkálni és új szintre emelni a telefonos filmezést elszakadva a fix mobilos látószögtől. Főleg ha valaki otthon van a color gradingben és az utómunkálatokban. Ezekről bővebben például itt lehet olvasni:
https://szifon.com/2017/08/12/kiprobaltuk-a-moment-lens-v2-premium-iphone-objektivet/

Ami azonban kifejezetten a bokalefosós filmes minőséget tudja hozni egy iPhoneX-el társítva az az új anamorfikus lencséjük.
Az anamorfikus lencse a filmezés szent grálja. Eddig csak nagyon drágán és professzionális felhasználásra lehetett ilyesmihez hozzájutni. Az anamorfikus lencsék specialitása a kifejezetten széles vásznű filmes képformátum, amikor nagy fekete sáv van alul és felül, cserébe szélességben sokkal nagyobb a kép. A másik specialitása pedig az erre a lencsetípusra jellemző vízszintes, nagyon cool becsillanások (flare).

A Momentes srácok a kickstarteren kezdték közösségi támogatással felfuttatni a terméket, amire nem kis igény lehetett, merthogy 41 perc alatt érték el a beszedni kívánt tőkét. A kickstarter oldaluk itt található:
https://www.kickstarter.com/projects/moment/the-future-of-mobile-filmmaking-anamorphic-battery

A többi lencséjükhöz hasonlóan ennek is kíváló a minősége és ez is a megfelelő tokkal kompatibilis csak. Egy kis ízelítő abból, hogy hozzáértő kezekben mit tud ez a lencse és egy mobil telefon, a videó közepén található egy ütős mood videós betét:

Ebben a videóban pedig tippeket is adnak ha véletlen sikerülne egyhez hozzájutni, illetve további demók láthatók:

Sajnos Magyarországon egyelőre még nem beszerezhető az objektív, az első példányokat 2018 nyarán kezdték szállítani a kickstarteres megrendelőknek 120 dolláros áron ami azt hiszem egy iPhoneX tulajdonosnak nem nullázza le a bankszámláját.