Minimalizmus 1. rész: az életstílus

A minimalizmus szó hallatán sok embernek egy üres fehér falú szoba jut eszébe egy skandináv országban készült tökéletességig egyszerűsített ággyal a közepén. De a minimalista életvitel az nem. Még mi NEM a minimalista életstílus? Nem lakberendezési stílus. Nem önsanyargató életmód. Nem arról szól, hogy mindentől meg kell válni és egy hátizsákkal egy egzotikus szigeten nádkunyhóban lakni. Nem spórolás. Nem egy egzakt szabályrendszer, amit követni kell.

A minimalizmus egy gondolkodásmód. Arról szól, hogy a szükségtelen dolgoktól megszabadulsz, azért, hogy az igazán fontos és értékes dolgokra több energia, hely vagy idő jusson az életedben.  Ez mindenkinek mást jelent. Egy huszonéves egyedülálló egyetemistának, egy 30-as vőlegénynek, vagy egy 45 éves elvált férfinak. Az élet minden területére igaz. Lakás, tárgyak, munka, kapcsolatok, pénzügyek, szokások, szabadidő.

Lényeges eleme a tárgyaktól és a tőlük való függéstől megszabadulni is, de nem jelenti azt, hogy ne lehetne házad, kocsid, hobbid, bútoraid, tárgyaid. Ha azt szeretnéd, bármelyik lehet.  Viszont tudatosan választod meg, hogy mi az, aminek értéke van számodra és mi a felesleges. A prioritást állítod fel és a határvonalat húzod szorosabbra a lényeges, értékteremtő dolgok és a lényegtelen dolgok között, amivel leegyszerűsíted az életed.

Miért jó ez nekem?

Az embernek véges energiája van (anélkül, hogy túlzott spiritualitásba mennénk át). Ezt az energiát véges számú dolog, tevékenység, ember között tudod megosztani. A minimalista gondolkodás azt jelenti, hogy minimalizálod és tudatossággal kiválasztod ezekből azokat, ami számodra tényleg lényeges és nem valami külső nyomás diktálja például. Így több időd, tered, energiád marad rájuk.

Struktúra, rend, egyszerűség

Ez a három dolog önmagában egy OCD-s vagy egy mérnök aggyal rendelkező férfinak maga a mennyország, de másféle személyiséggel is hasznot hozhat az életedbe.

Mentális tisztaság

Sokkal kevesebb dologra kell figyelni, észben tartani, tudat alatti zavaró tényezőként elviselni már csak a felesleges lomok kidobálása után is. Egy lomtalanítás, vagy nagytakarítás is milyen megkönnyebbülést tud okozni egyeseknek. Kevesebb felé oszlik a figyelmed és azokban is rend van.

Egészség

Nyilvánvaló, hogy vannak olyan felesleges szokások (és nem csak a dohányzás), amiktől megszabadulva több idő jut értelmesebb, egészségesebb (új) szokásokra.

Szabadság

A tárgyak birtoklásától, függéstől való megszűnés egyfajta szabadságot ad. Ha kevés tárgyad van, azokat könnyebb pótolni is. Ha jól kiválasztottad mik a tényleg neked kellő tárgyak, akkor a kidobottak helyett nem is akarsz majd másikat venni.

Kevesebb stressz

Ez lehet már önmagában a tudattól is, hogy rendezettség van körülötted mindig. Vagy lehet egyéb tudat alatti megkönnyebbüléstől amit a feleslegestől való megszabadulással nyertél és eddig tudat alatt foglalkoztatott.

Több idő

Felesleges tevékenységeket abbahagyva vagy tudatosabban végezve, rengeteg idő tud felszabadulni. (Pl facebook rendszeres nézegetése, úgysem történik semmi 5 percenként amiért nézegetni kellene)

Több pénz

Tudatosabb vásárlással, kevesebb vásárlással, szükségtelen dolgok meg nem vásárlásával kisebb kiadásaid lesznek. De legalábbis tisztában leszel azzal, hogy mikor mire költhetsz lelkiismeret furdalás nélkül.

Fejlődés

A minimalizmust elkezdeni egy nagy gondolkodásbeli váltás, már magában ez is egyfajta fejlődés. Ezen felül az, hogy kevesebb külső értékkel és dologgal kell élni, több lehetőséget biztosít arra, hogy a belső értékeidet és képességeidet fejleszd.

Minőségibb kapcsolatok

Ha idővel kikopnak a felesleges emberek az életedből, illetve eleve csak az értékük szerint fektetsz energiát egy kapcsolatba, természetes módon értékesebb kapcsolatokra teszel szert.

Kezdj bele!

Először a gondolkodásmódon kell változtatni. A minimalizmus nem egyenlő egy rendrakással, vagy néhány felesleges kacat kidobásával, de az is jó kezdet. Tényleg minden nem feltétlenül szükséges dologtól meg kell hozzá válni, ami eleinte nehézséget okozhat. Meg kell határozni, hogy mit jelent a felesleges és mi az értékes számodra. De szerencsére ez egy folyamat, nincs szükség egy lépésben elérni a célt. Rengeteg tárgy van ami “Jó lesz még valamikor” vagy sajnálod, mert pénzbe került pedig igazából nem kell. Menet közben pedig fenn is kell tartani a kialakult állapotot tudatossággal. Először kicsiben érdemes kezdeni. Egy egy területre fókuszálva akár a lakásban akár mondjuk a pénzügyeidben.

A minimalizmusról további gondolatokat, videókat és cikkeket százával találni a neten ami segíthet eldönteni, erre van-e szükséged.