Hogyan válaszd ki az első öltönyöd

“With good basics, you have endless options”

Az első öltöny vásárlásával egy vagy több szintet is készülsz ugrani az öltözködésben és eleganciában. Mielőtt azonban bemennél az első plázába vagy öltönykereskedésbe, nem árt előre felkészülni, hogy valóban legyen is értelme megvenni azt az öltönyt. Ebben a cikkben megpróbálom összeszedni, mit érdemes tisztázni és tudni alap szinten, hogy tényleg királyul nézzünk ki egy új öltönyben.

Ha idáig eljutottál, akkor valószínűleg megvan az oka, amiért eddig nem volt öltönyöd, most pedig szeretnéd hogy legyen. Lehet hogy állásinterjúra kell, új munkahelyed van, ahová alkalmanként szükséges, vagy esetleg szinte minden nap. Esküvőre mész (ha a sajátodra kell akkor érdemes jobban körüljárni a témát és az esküvői öltönyöket), új csajod van, temetésre kell, vagy csak egyszerűen tényleg szeretnél szintet lépni és jól kinézni. Szerencsére minden esetre alkalmazhatók az itt leírt szabályok.

Minek az öltöny?

Miért jó öltönyben járni? Mert sok nagyságrendet javít a kinézeten, megítélésen, önbizalmon. Jól néz ki, szeretik a nők és ha nem vagy kifejezett modell, akkor ez egy módja annak, hogy mégis kitűnj a sorból és kifejezd a stílusod.

Öltönyben járni megszokás és környezet kérdése is. Ha programozó vagy, valószínű furán fognak rád nézni a munkahelyeden, ha bemész öltönyben. Azt hiszik színházba mész vagy állásinterjún voltál. Ha túl nagy váltás az eddigi stílusodhoz az öltöny, akkor különféle módokon lehet a környezetet hozzászoktatni. Lehet simán szövetnadrággal, inggel kezdeni. Fokozatosan hozzászoktatni a környezetet, ha zavar hogy mindenki furcsának tart egy hirtelen öltönyre váltásnál. Esetleg lehet farmer-zakó kombinációt bedobni gyakrabban. A sportcipőt lecserélni bőr cipőre.

Az is megoldás persze, hogy nem érdekel ki mit mond és egyszerűen felveszed az öltönyt. Ha megkérdezik miért vagy így kiöltözve akkor pedig csak megmondod, hogy “azért mert ki****tt jól nézek ki benne”. Ezzel nem lehet vitatkozni, egyenes őszinte beszéd. Lássuk akkor, mik a kritikus pontok amíg a megfelelő öltönyhöz jutsz, ami tényleg ki****tt jól áll.

A méret a lényeg

A legnagyobb vízválasztó, hogy elegáns üzletembernek fogsz-e tűnni vagy biztonsági őrnek egy plázában az az, hogy megfelelő-e a MÉRET és SZABÁS. Fontos, hogy az öltöny méretezése és szabása a lehető legpontosabban passzoljon rád és a testalkatodhoz. Emellett minden más szinte apróság. Sokszor járok az utcán, tömegközlekedéssel, rendezvényeken és azt látom, hogy az emberek túl nagy, hosszú, bő öltönyöket hordanak és ettől nem néznek ki jól. Pedig maga az öltöny még akár jó is lehetne önmagában.

A teljesen méretre szabott egyedi öltönyökről nem lesz szó, hiszen ott a szakember úgyis tudja mik a fontos kritériumok és méretet vesz. A guide azoknak szól akik alacsonyabb költségvetésű konfekcióban vagy utólag megigazított öltönyben gondolkodnak és nem szeretnének több százezer forintért öltönyt venni.

A váll: Ha itt nem stimmel, sehol sem fog és nem is lehet vele mit tenni. A vállból méretre igazítás után sem tudnak faragni semerre. Ezért elsőnek a zakó felpróbálásánál a vállnak kell stimmelnie. Nem lehet gyűrődés rajta sehol.

A vállnak ki kell töltenie, de nem húzódhat semerre az anyag. Egy falnak vállal nekidőlve sem szabad, hogy sokat változzon a forma.

Mellkas és felsőtest: A második legfontosabb tényező. A felső gombot begombolva és egyenes tartással nem szabad hogy a zakó bármerre is gyűrődjön vagy húzódjon. Ha túl kicsi, akkor a gombtól két oldalt X alakban húzódik. Ha túl nagy akkor pedig slampos és az öklöd is befér a has és az öltöny közé.

Itt sok múlik azon, hogy milyen a testalkatunk az adott vállbőségű zakóhoz. Slim vagy nem slim a szabás, éppen milyen márka melyik kollekciójáról van szó. A konfekcióméretre előre gyártott daraboknál szerencse, vagy jó szabó és utólagos igazítás kell ahhoz hogy stimmeljen. Itt 2-3 centit ide oda lehet játszani utólag, de ha ennél több kéne, nem érdemes megvenni.

A jó méret az amikor maximum a fektetett öklöd fér be a zakó és a hasad közé. Ha ennél több a hely, ne vedd meg. Ha kevesebb, akkor pedig a tipikus X alakú gyűrődés jelentkezik.

Zakó hossza: Egy túl hosszú zakóval is el lehet rontani az összképet és ballagóöltönyhöz jutunk. A megfelelő hossz az, amiből nincs kint a teljes hátsód és nagyjából a hüvelykujj elejéig ér. A zakó ujjánál lejjebb tehát. Persze a magas hosszú karú vagy zömök rövid karú egyéneknél megengedhetőek más arányok is, hogy ne legyen annyira hosszú vagy túl rövid maga a zakó.

Ujjhossz: Az ujjhossznak az inggel együtt van jelentősége. Maga a zakó körülbelül a csuklócsontig érjen úgy, hogy az ing még 1-2 centit ki tudjon lógni alóla. Ez laza leengedett kézzel értendő természetesen, a 4-es 6-oson kapaszkodva sosem úgy áll az öltöny, hogy ideális legyen.

Általában ebből lehet bevenni vagy kiengedni 1-2 centit.

Gallér: Első öltönynél mindenképp javasolt a hagyományos kivágott gallért választani, ami az első (notch) ábrán látható. Ez kevésbé formális, univerzálisabb első öltönynek és a klasszikus fazon. A nagyon keskeny vagy nagyon széles dizájner gallért is kerüljük el elsőre.

Fontos hogy a nyak mögött ne álljon el a nyaktól és ne is ráncolódjon. Ezt a szabó utólag tudja korrigálni valamelyest. De az is segíthet ha a tartásunk jó.

A gyűrődés hátul többnyire akkor jelentkezik, ha teltebb kerekebb vállad van (atléta alkat vagy) és az öltöny az átlag kissé leeset vállú testalkatra készült.

Gombok: Első (néhány) öltönynek a klasszikus egysoros két gombos öltöny ajánlott. Amin csak a felső gombot szokás begombolni, az alsót soha. A három gombosat és a két sorosat elsőre nem javaslom.

Szín: Hacsak nem kifejezetten temetésre kell egy öltöny a legeslegjobb választás a sötétkék szín. Egyrészt azért mert a legtöbb alkalomra jó, jól kombinálható más nadrágokkal, cipőkkel, ing színekkel. A fekete öltöny hétköznapi ( nem alkalmi) viseletre kevésbé alkalmas és kevésbé variálható. Szóba jöhet még egy közép vagy sötét szürke, antracit öltöny, de az unalmasabb kevésbé jól variálható szín elsőre. Divatfotókon többnyire jól néz ki persze, de egyébként konzervatívabb könyvelős megjelenést ad.

Ellenben egy sötétkék szett hordható fekete cipővel (és övvel), hordható barnával is. Fehér inggel vagy business kékkel. Fehér, fekete, barna nyakkendővel. Egy kék zakót sportzakóként más színű nadrágokkal kombinálva is hordhatunk. Például világos nadrággal nyáron vagy lazább alkalmakkor, bordóval, de farmerral is akár.

A mintás anyag nem javasolt első öltönynek, még akkor sem ha sötétkék

A nadrág: Merthogy az öltöny attól öltöny, hogy pontosan ugyanolyan anyagból készült nadrág van hozzá.
Remélhetőleg nadrágot mindenki tud magának vásárolni mire az öltönyig eljut, így csak a specifikus kritériumok jönnek.

Öltöny nadrágnak fent kell maradnia öv nélkül is (mert amikor a reptéren átmész a biztonsági kapun és lecsúszik a bokádra az kínos). Sőt az igazán menő öltönyöket nem is hordják övvel, hanem maga a nadrág állítható. De az olcsóbb kategóriában ez nem jellemző. Lényeg, hogy olyan méretet válasszunk ami nem esik le és pont jó.

A nadrág ülepe sem lehet buggyos és ne is vágjon be. Orbán Viktor szabóját kerüljük el tehát.

A nadrág szárában mindenképp a slim, szűkített szárat válaszd. A mindenféle bő nadrágoktól lesz plázás biztonsági őr kinézeted. A legelegánsabban az áll, ami minél szűkebb ami még komfortos. Nyugodtan be lehet vetetni a vádlinál ha esetleg nagypapásan bő.

A nadrág szára pont olyan hosszú legyen,hogy a cipőnél végződjön (no break a szakkifejezés rá). A gyűrődés, 10 centi extra anyag mindig ront az összképen. Nyári vagy trendibb öltönyöknél, nadrágoknál jó a rövidebb is, de első öltönynek maradjunk a pont jónál. Semmiképp ne érjen a cipő sarkáig a nadrág, és ne is legyen olyan bő a szára hogy eltakarja a cipőt. Lehetőleg a látható felhajtott nadrágszárat is kerüld, ódivatú.

El lehetne még bonyolítani a kritériumokat különféle anyagokkal, közbéléssel, varrásokkal, de egy átlagos üzletben valószínűleg úgysem lesz a méretünkben minden kritériumnak megfelelő öltöny a megfelelő színben és többféle anyagban, béléssel és kivitelezéssel, hacsak nem méretre varratjuk. De az egy másik sztori. Ezzel a gyorstalpalóval elindulva már sokkal jobb döntést tudsz majd hozni. A lényeg, hogy ne vedd meg ha nem passzol a méret, mert hülyén fog állni. Attól, hogy öltöny van rajtad még nem nézel ki automatikusan jól, csak ha közelíti a méretezése a tökéletest. Ezt nem tudom elég sokat hangsúlyozni. Olyan üzletbe érdemes menni, ahol van szakértelem és méretre igazítás is, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban vagy tudunk egy kicsit többet áldozni rá.